top of page

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της Συνάντησης.

 

Η επιστημονική αυτή συνάντηση, έχει ως στόχο να αναδείξει το γεγονός ότι τα τυπικά επιμορφωτικά προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών, δεν επαρκούν για την προώθηση μιας βιώσιμης επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων των εκπαιδευτικών.

 

Προκειμένου να καταστεί η κατάρτιση των εκπαιδευτικών μια αποτελεσματική στρατηγική για την ατομική και τη συνολική -στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας- βελτίωση, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε όχι μόνο στο σχεδιασμό και την παροχή κατάρτισης, αλλά και στο σχολείο ως χώρο εργασίας, και παραγωγής νέας γνώσης.

 

Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στη “μαθησιακή δυναμική” του σχολείου, δηλαδή στο βαθμό στον οποίον το ίδιο το σχολείο παρέχει ένα μαθησιακό περιβάλλον που υποστηρίζει και διευκολύνει την επαγγελματική  μάθηση των εκπαιδευτικών του, μέσα και μέσω της καθημερινής διδασκαλίας.

 

Η πορεία του σχολείου ως ενός “οργανισμού που μαθαίνει” είναι μια δυναμική διαδικασία, μια διαρκής αυτό-αναδιοργάνωση των εσωτερικών συνδέσεων και επανα-ρύθμιση των εξωτερικών του σχέσεων.

 

Οι εσωτερικές συνδέσεις της Σχολικής Μονάδας νοηματοδοτούν την παιδαγωγική λειτουργία, την εκπαιδευτική και τη διοικητική λειτουργία, ενώ οι εξωτερικές σχέσεις την πολιτισμική αξία, την εικόνα και την κοινωνική διαπερατότητα  της Σχολικής Μονάδας στο περιβάλλον της.

 

Οι εισηγήσεις θα συνδυάσουν  τη συστημική προσέγγιση με την πολυπλοκότητα των εκπαιδευτικών μονάδων και με τις ΤΠΕ, ώστε να γίνουν κατανοητά παραδείγματα και εφαρμογές «πηδαλιούχησης» (pilotage) ή διακυβέρνησης των Σχολικών Μονάδων.

 

 

                                                                                                                   Ευγενία Κολέζα

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page